Rechter verbiedt ontruimingen kraakpanden op grond van de nieuwe wet kraken en leegstand

Download PDF

Het Hof in Den Haag heeft gisteren in het hoger beroep van een kort geding bepaald dat een achttal kraakpanden in Amsterdam, Den Haag en Leeuwarden niet mogen worden ontruimd. Het Hof oordeelde dat de onlangs aangenomen Wet kraken en leegstand in strijd is met het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens. Op grond van dit verdrag moeten krakers voorafgaand aan ontruiming het oordeel van een rechter daarover kunnen vragen en in de Wet kraken en leegstand ontbreekt die mogelijkheid. Daarmee staat de wet en staan de geplande ontruimingen van kraakpanden op losse schroeven. Het hof heeft mondeling uitspraak gedaan omdat een aantal panden op de lijst stond vandaag te worden ontruimd en een schriftelijke uitspraak te lang op zich zou laten wachten. De gemeente Amsterdam heeft gisterenavond reeds laten weten geen ontruimingen op grond van het strafrecht (Wet kraken en leegstand) te verrichten totdat hierover meer duidelijkheid komt.

Het voorgaande laat onverlet dat ontruimingen op grond van het civielrecht wél gewoon doorgaan. Op dit moment wordt een aantal panden in Amsterdam ontruimd. Dit betekent dat het aanspannen van een civiel ontruimings-kort geding nog steeds de beste mogelijkheid biedt om ontruiming van een kraakpand te bewerkstelligen.

Wij volgen de ontwikkelingen op de voet en houden u hiervan op de hoogte.

PHAROS advocaten

Kiezen voor PHAROS advocaten betekent kiezen voor bevlogen advocaten met jarenlange ervaring en expertise. Aan de onderhandelingstafel, als sparringpartner of in de rechtszaal, onze aanpak is persoonlijk en recht op het doel af. info@pharosadvocaten.nl / 035-711 08 44

Andere blogs - Website - Twitter - Facebook - LinkedIn