Coronablog: woonruimte

Download PDF

De maatregelen van het kabinet voor woonruimte beginnen vorm te krijgen. Deze maatregelen hebben allereerst – logischerwijs – ten doel om huurders hun woonruimte (langer) te laten behouden.

Inmiddels zijn er vanochtend twee maatregelen afgekondigd:

  • Minister Van Veldhoven (Milieu en Wonen) heeft met verhuurdersorganisaties en brancheverenigingen (Aedes, IVBN, Kences en Vastgoed Belang) afgesproken dat niemand tijdens de corona crisis zijn of haar huis wordt uitgezet. Gebeurt dit toch, waaronder ook valt dat verhuurders die niet zijn aangesloten over blijven gaan tot huisuitzettingen, dan bestaat de kans dat dit dwingender wordt opgelegd en wettelijk wordt vastgelegd. Uitzettingen vanwege criminele activiteiten en extreme overlast worden uitgezonderd.
  • Er komt een spoedwet om tijdelijke huurcontracten te verlengen. De Woonbond en LSVB ondersteunen dat. Die wet moet voorkomen dat bewoners die nu even geen inkomen hebben nu niet op straat komen te staan.

De maatregelen zijn te vinden op: https://www.rijksoverheid.nl/regering/bewindspersonen/stientje-van-veldhoven/nieuws/2020/03/26/geen-huisuitzettingen-en-verlenging-tijdelijke-huurcontracten;

Ook deze maatregelen roepen natuurlijk vragen op. Eén van de vragen is of verhuurders nu nog wél huurders mogen uitzetten die niet vanwege het coronavirus in problemen zijn gekomen. En zo ja hoe dan? De rechtbanken zijn immers tijdelijk gesloten (dan wel veel gaat in de vertraging), zodat alleen reeds behaalde uitzettingsvonnissen mogen worden uitgevoerd? En hoe zit het met verhuurders die in de problemen komen doordat de huurders door corona in de problemen komen, worden die ook (op een andere manier) beschermd of komt dat nog?

Wij denken dat ook déze maatregelen de komende dagen of weken wel verduidelijkt zullen gaan worden. De maatregelen gelden immers pas vanaf vanochtend 7:00 uur.

Belt u onze helpdesk bij vragen: 035-7110844.

PHAROS advocaten

PHAROS advocaten

Kiezen voor PHAROS advocaten betekent kiezen voor bevlogen advocaten met jarenlange ervaring en expertise. Aan de onderhandelingstafel, als sparringpartner of in de rechtszaal, onze aanpak is persoonlijk en recht op het doel af. info@pharosadvocaten.nl / 035-711 08 44

Andere blogs - Website - Twitter - Facebook - LinkedIn