Wijziging woonwaarderingsstelsel

Download PDF

Met ingang van 1 oktober 2015 is het woonwaarderingsstelsel (WWS) gewijzigd. Het ligt in de lijn der verwachting dat deze wijziging van het WWS voor veel verzoeken tot het verlagen van de huurprijs zal zorgen, maar wat betekent dit nu voor de verhuurder?

De WOZ-waarde zal vanaf deze datum voor ongeveer 25% de maximale huurprijs bepalen. De nieuwe rekenmethode geldt alléén voor zelfstandige sociale huurwoningen. Voor studentenkamers of huurwoningen met een huurprijs boven de liberalisatiegrens (per 1 januari 2015 ligt die grens op € 710,68) verandert er niets.

Ook is vanaf 1 oktober 2015 de maximaal redelijke huurprijs eenmalig met 3.8% verlaagd. Zo was vóór 1 oktober 2015 de maximaal redelijke huurprijs van een zelfstandige huurwoning met 100 punten € 496,15 en op dit moment is die huurprijs verlaagd tot € 477,30.

Bij veel woningcorporaties ligt de actuele huurprijs op 70% á 80% van de maximale redelijke huurprijs. Van enkele grote woningcorporaties, zoals Eigen Haard, Mitros en Woonstad Rotterdam, is bekend dat zij de huur voor een aantal van hun huurders al verlaagd hebben. De Woonbond, een belangenvereniging van huurders, stelt in haar persbericht van 30 september jl. dat duizenden huurders recht hebben op een huurverlaging vanaf 1 oktober. De Woonbond roept huurders op om niet af te wachten tot de verhuurder de huurprijs verlaagt, maar zelf actie te ondernemen. Maar is het wel zo dat elke huurder in aanmerking komt voor een huurprijsverlaging?

Bij een verzoek tot verlaging van de huurprijs is het van belang om onderscheid te maken tussen de maximaal redelijke huurprijs en de actuele (kale) huurprijs. Door de aanpassing in het WWS is alleen de maximaal redelijke huurprijs verlaagd. Alleen in het geval dat de maximaal redelijke huurprijs onder de actuele (kale) huurprijs zakt, heeft de huurder daadwerkelijk recht op een huurprijsverlaging.

Daarnaast is er nog een nieuw spanningsveld tussen de huurder en verhuurder ontstaan. Dit spanningsveld is gecreëerd door het meewegen van de WOZ-waarde in de hernieuwde berekening. Een hoge WOZ-waarde is op dat punt in eerste instantie voordelig voor de verhuurder. De huurder heeft juist voordeel bij een lage WOZ-waarde. Minister Blok heeft de wijziging van het WWS geïntroduceerd om het systeem eenvoudiger te maken. Al met al zullen onder andere verzoeken tot huurverlaging niettemin voor extra werk zorgen. Bij elk verzoek verdient het verschil tussen de maximaal redelijke huurprijs en kale huurprijs extra aandacht, evenals de gebruikte WOZ-waarde.

Voor een toelichting kunt u contact opnemen met Pieter Crombach via p.crombach@pharosadvocaten.nl / 035 – 7110844

Op de hoogte blijven? Inschrijven nieuwsbrief