Handhaving rookruimtes per 1 april 2020

Download PDF

Begin oktober 2019 heb ik u geïnformeerd over het feit dat rookruimtes gesloten moeten gaan worden in horecagelegenheden. In de blog “Het in rook opgaan van de rookruimte”, ben ik uitgebreid ingegaan op enkele vragen die speelden. Vragen zoals: Waarom moeten de rookruimtes gesloten worden? Wie heeft dit beslist? Wat zijn de gevolgen? En wanneer wordt er gehandhaafd?

Vooral die laatste vraag is natuurlijk van groot belang voor horecaondernemers. In mijn vorige blog gaf ik al aan dat ik niet de verwachting had dat op zeer korte termijn gehandhaafd zou worden, laat staan gehandhaafd kon worden.

Hierover heeft de staatssecretaris nu duidelijkheid gegeven. Afgelopen vrijdag 18 oktober 2019 heeft staatssecretaris Blokhuis meegedeeld dat vanaf 1 april 2020 het verbod op rookruimtes in de horeca gehandhaafd zal worden. In het informatiebericht van de overheid wordt erop gewezen dat horecaondernemers zich de komende tijd kunnen voorbereiden en dat de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (de handhavende instantie) deze periode kan gebruiken om het toezicht in te richten.

Vragen? Neem contact op met Ellis Cuijpers, e.cuijpers@pharosadvocaten.nl