Coronablog: tijdelijke wet verlenging tijdelijke huurovereenkomsten

Download PDF

Het spoedwetsvoorstel ‘Tijdelijke wet verlenging tijdelijke huurovereenkomsten’ is klaar. Het voorstel zal nu behandeld worden in de Tweede Kamer. Deze spoedwet heeft tot doel om te voorkomen dat huurders van woonruimte met een tijdelijk huurcontract gedurende de corona-crisis op straat komen te staan. In tijden als deze past het volgens de minister namelijk niet om van huurders te verwachten dat zij op zoek gaan naar nieuwe woonruimte. Verder is het voor verhuurders nu lastiger om een nieuwe huurder te vinden.

Op grond van deze spoedwet gaat het dan ook mogelijk worden om tijdelijke huurovereenkomsten die eindigen tussen 1 april 2020 en 30 juni 2020 eenmalig te verlengen met maximaal drie maanden (uiterlijk tot 1 september 2020). De huurovereenkomst verandert dan niet in een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd én de huurder krijgt dan dus geen huurbescherming.

De huurder dient de verhuurder schriftelijk om verlenging van de huurovereenkomst te verzoeken. De verhuurder kan deze verlenging weigeren indien hij vóór 1 april al afspraken had gemaakt om bijvoorbeeld de woning te verkopen, te verhuren, te slopen, te renoveren of zelf te gaan bewonen. Ook kan de verhuurder weigeren indien de huurder zich niet als een goed huurder gedraagt.

Deze spoedwet kan overigens verlengd worden wanneer dit gezien de duur van de corona-crisis noodzakelijk blijkt.

Wij zullen de ontwikkelingen over de totstandkoming én inwerkingtreding van deze spoedwet voor u in de gaten blijven houden. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op.

PHAROS advocaten
+31 (0)35 7110844